Na hlavný obsah

Államfőválasztás hírfolyam

Minden köztársaságielnök-választással kapcsolatos fontosabb hír egy helyen.

Szlovákiában 2024. március 23-án, szombaton tartják az elnökválasztások első fordulóját. 9 jelölt méretetti meg magát, azonban szavazólapokon a indulástól visszalépő jelöltek is rajta lesznek, így 11 név szerepel majd a listán ezért figyelni kell a szavazóhelyiségekben ezzel kapcsolatban kifüggesztett hirdetményt. Több mint 4 millió állampolgár jogosult a szavazásra. Ez az ország történetének hatodik közvetlen államfőválasztása.

Urnazárásig moratórium van érvényben, tilos kampányolni és közvélemény-kutatási eredményeket nyilvánosságra hozni.

A szavazóhelyiségek országszerte reggel 7 és este 10 óra között tartanak nyitva. A jelenlegi az első államfőválasztás, amikor az összes helyi választási bizottság kötelezően elektronikus formában készíti el és továbbítja a választási jegyzőkönyvek

Foto: TASR/Roman Hanc

Az elnökválasztáson a szavazók csak egy jelölt sorszámát karikázzák be. Két vagy több név bekarikázásával érvénytelen lesz a szavazólap.

Ha a választópolgár hibát vét karikázás közben, új szavazólapot kérhet.

Mindenki az állandó lakhelye szerint meghatározott szavazóhelységben adhatja le voksát. Kötelező magunkkal vinni a személyigazolványunkat és az igényelt választó igazolványt azoknak akik nem a lakóhelyük szerint meghatározott szavazóhelységben fognak voksolni

A jelenlegi az első államfőválasztás, amikor az összes helyi választási bizottság kötelezően elektronikus formában készíti el és továbbítja a választási jegyzőkönyveket. Szavazni csak személyesen lehet, és a számlálást is személyesen végzik a bizottsági tagok.

A Statisztikai Hivatal 49 járási szavazatszámláló központot hozott létre, és egyet az Állami Választási Bizottság pozsonyi székhelyén. A hivatal több mint 600 munkatársa fogja elektronikusan összegezni 50 szavazatszámláló központban az államfőválasztás eredményét.

Az államfőválasztással kapcsolatos legfontosabb dolgokat az alábbi cikkben szedtük össze.

A szavazatokat csak a szavazóhelyiségek bezárása után, 22:00-tól kezdik el számolni a választási bizottság munkatársai, az előzetes eredményeket pedig www.volbysr.sk weboldalon fogják közzétenni.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét (több mint 50 százalékot), akkor a második fordulóra két héttel később, április 6-án kerül majd sor, ahol csak a két legtöbb voksot kapott jelölt közül lehet választani.

A szavazópolgárok a választással kapcsolatos kérdéseikre 02/4859 2317 és 02/4859 2312 telefonszámokon kaphatnak választ.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban