Na hlavný obsah

A kormány jóváhagyta az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

A törvénytervezet alapján változik az intézmény neve és az igazgatótanács tagjait a kulturális miniszter és a parlament fogja kinevezni.

A kormány jóváhagyta az RTVS-ről szóló törvénytervezetet
Foto: TASR/Pavol Zachar

A kormány jóváhagyta az RTVS-ről szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében Szlovák Rádió és Televízióról (RTVS) Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése.

Az STVR szervei az igazgatótanács és a főigazgató lesznek. Az igazgatótanácsnak változatlanul kilenc tagja lesz, de a testület összetétele megváltozik. Az igazgatótanács négy tagját a kulturális miniszter fogja kinevezni egy kiválasztási eljárás alapján, a fennmaradó öt tagot pedig a parlament (NC SR).

A Tanács hatáskörébe tartozik az STVR főigazgatójának megválasztása a jelöltek nyilvános meghallgatása alapján. A főigazgató két képviselőt nevez majd ki, egyet a Szlovák Rádió, egyet pedig a Szlovák Televízió számára.

Az RTVS jelenlegi főigazgatójának, Ľuboš Machajnak a megbízatása a javasolt új törvény hatálybalépésének napján véget ér. Ugyanígy az RTVS jelenlegi tanácsa tagjainak mandátuma is lejár az új törvénnyel.

A Tanács tanácsadó testülete egy kilenctagú etikai bizottság lesz, amelynek feladata az lesz, hogy ellenőrizze az intézmény munkatársai statútumának és más etikai elveknek való megfelelését.

Az etikai bizottságnak tagja lesz a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság, a Matica Slovenská és a Szlovák Tudományos Akadémia, valamint az újságírói szakma egy-egy képviselője is.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban