Na hlavný obsah

Gyilkosságot kiált Alekszej Navalnij özvegye

Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja szerint az ellenzéki politikai aktivistát novicsokkal mérgezték meg. A holttesthez egyelőre nem engedik oda az ellenzéki vezető hozzátartozóit, a halottasházban nem válaszoltak arra a kérdésre, egyáltalán ott van-e a politikus holtteste.

Gyilkosságot kiált Alekszej Navalnij özvegye
Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye. Foto: SITA/AP/Yves Herman

Németország újabb szankciókat javasol Oroszország ellen Alekszej Navalnij halála miatt, miközben az uniós miniszterek Brüsszelben találkoznak az orosz ellenzéki vezető özvegyével, Julija Navalnajával – írja a Guardian.

„Láttuk, az orosz elnök milyen brutális erővel nyomja el saját állampolgárait, akik kimennek az utcára, hogy a szabadságért demonstráljanak, vagy arról írnak az újságokban. Új szankciókat fogunk javasolni Alekszej Navalnij halála miatt” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A szankciók magukban foglalhatják a befagyasztott orosz vagyon felhasználását is. Az orosz ellenzéki vezető halála miatt az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt javasolta, az EU globális emberi jogi szankciórendszerét nevezzék el Navalnijról.

A Kreml szóvivője eközben közölte, elfogadhatatlanok a nyugati vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségéről szóló, ellenszenves közlései. A BBC arról ír, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, folyamatban van a nyomozás, de hétfő reggelig még nem érkezett eredmény Navalnij halála ügyében. Hozzátette, hogy a vizsgálat „az orosz törvények szerint zajlik”.

(nepszava, 444)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban