Na hlavný obsah

Külföldi politikusok is elítélik a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet

Több politikus is szolidaritását fejezte ki a nyitrabányai merénylettel kapcsolatban.

Külföldi politikusok is elítélik a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Petr Pavel cseh államfő az X közösségi oldalon arról írt, hogy a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadásnak figyelmeztetésnek kell lennie arra, hogy meddig vezethet a társadalom agresszivitásának elmélyülése.

„A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, függetlenül attól, hogy mi volt a motiváció. Figyelmeztetésnek kell lennie számunkra, hogy meddig vezethet az ellenségeskedés és agresszió elmélyülése a társadalomban. Kívánom Robert Ficónak, hogy következmények nélkül jöjjön ki ebből az incidensből“. – írta a cseh elnök.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást“. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjónkat.“

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást“. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjónkat.“ – közölte a német politikus.

„Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról” – posztolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a saját közösségi oldalán. Mielőbbi felépülést kíván a merényletet szenvedett miniszterelnöknek.

A lengyel elnök és miniszterelnök is szolidaritásukat fejezték ki Robert Fico felé. „Elképesztő hír a Robert Fico miniszterelnök elleni merényletről. Robert, gondolok rád“ – írta Mateusz Morawiecki lengyel elnök.

„Megdöbbentő hír Szlovákiából. Robert, gondolok rád ezekben a nagyon nehéz pillanatokban“ – mondta a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk.

Volodimir Zelenszkij döbbenetesnek tartja a szlovák kormányfő elleni merényletet. Az X közösségi oldalon írta, hogy határozottan elítélik a velük ” szomszédos partnerállam kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává egyetlen országban. Őszintén reméljük, hogy Robert Fico hamarosan felépül, és kifejezzük szolidaritásunkat Szlovákia lakosságával”

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban