Na hlavný obsah

Politikusokat is sokkolta a kormányfő ellen elkövetett merénylet

A kormánykoalíció és az ellenzék tagjai is reagáltak a miniszterelnök ellen elkövetett támadásra.

Politikusokat is sokkolta a kormányfő ellen elkövetett merénylet
Foto: TASR/AP

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

Az egyik legfőbb közjogi méltóság elleni támadás példátlan fenyegetést jelent az ország demokráciájára – fogalmazott a közösségi hálón Peter Pellegrini (Hlas-SD) megválasztott köztársasági elnök.

„Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek.

Šimečka egyetért azzal, hogy ami történt, az nemcsak a miniszterelnök, hanem a demokrácia és az állam elleni támadás is. Bejelentette, hogy a mozgalom egyelőre felfüggeszti politikai tevékenységét, nem szervez tüntetéseket és nem kampányol. A lakosságot és a politikusokat is önmérsékletre és megbékélésre szólította fel.

Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt. Az SNS elnöke mellett Ľubos Blaha is a liberális sajtót tette felelőssé a Robert Ficót ért támadásért. „Évekig táplálta az összes liberális sajtó ezt a gyűlöletet. Akasztófát állítottak neki” – jelentette ki Blaha. 

A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő.

A SaS és a PS törlik a csütörtöki tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben.

Igor Matovič, a Slovensko mozgalom vezetője is szolidaritását fejezte ki. „Fico régóta a politikai ellenfelem, de most mielőbbi felépülést kívánok neki” – írta a közösségi oldalán Matovič.

(TASR, ujszo.com, Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban