Na hlavný obsah

Mit tudni a legismertebb orosz ellenzéki politikus haláláról?

Meghalt a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, jelentette be az oroszországi börtön, ahol fogva tartották.

Foto: TASR/AP

Navalnij közéleti pályafutása 2000ben kezdődött amikor az egyik, akkor még parlamenti párt regionális vezetője is volt. A magát mindig is „normális orosz nacionalistaként“ jellemző, ellenzéki politikus annakidején indult a Moszkvai főpolgármester választáson is, ahol második lett 27 százalékkal, a 2018-as orosz elnökválasztáson viszont már a választási bizottság nem engedte indulni.

Navalnij később az állami pénzügyi visszaéléseket kezdte feltárni projektjével a Korrupció Elleni Alapítvánnyal. Munkája során csapatával számos nagyhatású feltáró, leleplező filmet publikáltak. Például Dmitriv Medvegyev volt orosz elnök/miniszterelnök meggazdagodásáról, valamint Mihail Misusztyin jelenlegi orosz miniszterelnök ingatlanvagyonáról.

Legnagyobb hatású filmje viszont a Fekete –tenger partján egymilliárd dollárért épült Putyin kastélyát bemutató film lett. 2020 augusztusában novicsok idegméreggel mérgezték meg, egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul. Először az omszki kórházba került, onnan két nappal később ügyvédei és felesége, valamint nemzetközi nyomás hatására átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját.

Navalnij azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után 2021 januárjában visszatért Oroszországba. Az ellenzéki vezető 47 éves volt. Kérdés, hogy halálával milyen örökséget hagyott a 1999-től Putyin uralma alatt élő orosz társadalom számára.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban