Na hlavný obsah

Focus-felmérés: a lakosok fele úgy gondolja, Soros György irányítani próbálja a kormányt

Miért ideális környezet Szlovákia az összeesküvés-elméletek terjedéséhez?

Focus-felmérés: a lakosok fele úgy gondolja, Soros György irányítani próbálja a kormányt
Magyarország kormánya 2017-ben kezdte el Soros György ellenes kampányt, amely jelmondata a „Stop Soros” volt. Az országban mindenhol megjelenő óriásplakátok azt hirdették, hogy a magyar származású amerikai üzletember menekülteket akar betelepíteni Európába és Magyarország belügyeibe akar beavatkozni, mivel nyílt kritikát fogalmazott meg a kormány lépéseivel kapcsolatban. Orbán Viktor kormányának mind a mai napig meghatározó eleme Soros ellenes retorika. Foto: TASR/Ladislav Vallach

A Focus közvéleménykutató a Globsec agytröszttel közösen végzett egy felmérést, amely igencsak meglepő eredményt hozott.

Szlovákia lakosságának csaknem a fele úgy gondolja, a 93 éves, magyar származású üzletember, George Soros igyekszik ellenőrzése alá vonni a szlovák kormányt, hogy általa a saját elképzeléseit tudja megvalósítani.

De nem csak ezt az egy példát tudnánk felhozni annak az állításnak az alátámasztására, hogy az ország lakossága igencsak fogékony az összeesküvés-elméletek iránt.

Ennek a jelenségnek a hátteréről beszélgetett Mrva Marianna szociológussal, a Fórum és a Szlovák Tudományos Akadémia szociológiai intézetének munkatársával Juhász László a keddi Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban