Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

A köztársasági elnök felszólalt a parlamentben a kormány büntetőtörvénykönyvben tervezett módosítássai miatt. Összeborult a magyar és a szlovák kormányfő, megegyezve, hogy minden körülmények között támogatják egymást. Néhány nap alatt csaknem 150 ezer aláírás Martina Šimkovičová kultuszminiszter lemondásáért.

A jogi szaktekintélyekkel folytatott szerdai egyeztetése után Zuzana Čaputová államfő csütörtökön a parlament elé állt, hogy személyesen szembesítse a kormányt és a képviselőket a Büntető Törvénykönyv tervezett reformjával kapcsolatos aggályaival. Az államfő kritikáira Fico és Pellegrini is viszonylag kiszámíthatóan reagált.

Budapestre látogatott kedden Robert Fico kormányfő, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Novák Katalin államfővel is tárgyalt. A közös sajtótájékoztatón látható volt a két vezető politikus közötti jó viszony. Az ukrán háború, a migráns válság és a V4-ek kapcsán is megegyezik a véleményük.

A felhívást intéztek Martina Šimkovičová kulturális miniszterhez, hogy távozzon pozíciójából. A művészek és szakértők egyebek mellett bírálják a „szakmai víziók” hiányát, illetve a múzeumokat és galériákat érintő javasolt törvénymódosításokat. Alig több mint 24 óra alatt 73000-en támogatták a petíciót, ami hétfőre az aláírók száma már meghaladta a 150 ezret.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban