Na hlavný obsah

Közösen szólított fel a társadalom megnyugtatására Čaputová és Pellegrini

Közösen szólított fel a társadalom megnyugtatására Čaputová és Pellegrini.

Közösen szólított fel a társadalom megnyugtatására Čaputová és Pellegrini
Foto: SITA

Zuzana Čaputová köztársasági elnök és utódja, Peter Pellegrini közösen összehívják a parlamenti pártok vezetőit az elnöki palotába. A cél a helyzet megnyugtatása és az erőszak elutasítása. A bejelentést a Robert Fico miniszterelnök elleni támadásra reagálva tartott közös tanácskozás után tették.

„Ami tegnap történt, egyéni cselekedet volt. De a gyűlölet feszült légköre a mi közös munkánk eredménye” – mondta az államfő. A gyűlölet és a kölcsönös vádaskodás ördögi köréből való kiszakadásra szólított fel.
A Robert Fico elleni támadást nemcsak emberi tragédiának, hanem a demokratikus berendezkedés elleni támadásnak is nevezte. „Ezért most mindenekelőtt gondoljunk együtt a (kormányfő) mielőbbi felépülésére” – tette hozzá.

Pellegrini az európai parlamenti választások kampányának megszakítására vagy jelentős mérséklésére szólított fel. „Mert a kampány természetesen konfrontációval, szidalmazással és a politikusok kölcsönös vádaskodásával jár. De további konfrontációra ma Szlovákiának a legkevésbé sincs szüksége” – jelentette ki.
A megválasztott államfő reméli, hogy egyetlen politikus sem használja fel a miniszterelnök elleni támadást politikai célokra. Hozzátette, hogy „A merénylet kollektív elítélést érdemel, amit a nemzet megbékélése és a szenvedélyek lecsillapítása követhet”.

„Uralkodnunk kell gondolatainkon, szavainkon és tetteinken. Mert ahogyan gondolkodunk, azzá válunk, és most mindenekelőtt jobb emberré kell válnunk” – zárta Zuzana Čaputová államfő.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban