Na hlavný obsah

Végleg lezárhatják a dunaszerdahelyi tízes maffia gyilkosság ügyét

A két ország hatósága azért kezdett együttműködni, mert mint kiderült, a szálak egészen a magyar alvilágig vezetnek.

Végleg lezárhatják a dunaszerdahelyi tízes maffia gyilkosság ügyét
A Pápay-klán Foto: parameter.sk

Pénteken közös sajtótájékoztatót tartott a szlovák és a magyar rendőrség a Pápay-klán lemészárlása ügyében. A helyszínen van Hamran István országos rendőrfőkapitány is.

A szlovák és a magyar hatóságok már egy ideje együttműködnek a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében. Szlovákia történetének legnagyobb maffialeszámolásáról van szó, amely során a Pápay-klán tíz tagját kivégezték a dunaszerdahelyi Fontána bárban. A gyilkossággal a Sátor-banda tagjait gyanúsítják.

A két ország hatósága azért kezdett együttműködni, mert mint kiderült, a szálak egészen a magyar alvilágig vezetnek: a gyanú szerint a Turek néven ismert maffiózónak, aki egykoron Sátor Lajossal is jó kapcsolatot ápolt, köze lehetett Pápayék, valamint a hírhedt magyarországi maffiózó, Döcher György meggyilkolásához is.

Jéney Áron, a Nemzeti Nyomozó Iroda  igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a gyanú szerint Turek bízta meg Sátort, hogy 1999. február 2-án intézze el  Döcher Györgyöt és testőrét. Sátor ezért azt kérte cserébe, hogy Turek vegyen részt a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságban, Bodoky Károllyal és Szamaránszky Árpáddal együtt. Bodokyt 2021-ben fogta el a rendőrség Németországban, Turekkel egyidőben. Szamaránszky Árpád 2005-ben vesztette életét egy autóbalesetben.

Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vezetője hozzátette, a rendőrség már közel van a tízes gyilkosság lezáráshoz, és hamarosan vádemelés is születhet az ügyben. Az újságírók azon kérdésére, hogy ki milyen szerepet játszott a tízes gyilkosságban, azt válaszolta, a nyomozás jelenlegi szakaszában nem árulhat el semmilyen részletet.

A 90-es években Dunaszerdahelyen a Pápay Tibor által vezetett bűnszervezet tartotta rettegésben a Csallóközt. A hírhedt maffiózók uralmának egyetlen brutális estén véget vetettek. 1999. március 25-én két férfi a klán tíz tagját végezte ki 113 lövéssel a Dunaszerdahely belvárosában található Fontána bárban.

(ujszo.com, parameter.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban