Na hlavný obsah

A művészközösség azonnali lemondásra szólította fel a kulturális tárca vezetőjét

A művészek és szakértők egyebek mellett bírálják a "szakmai víziók" hiányát, illetve a múzeumokat és galériákat érintő javasolt törvénymódosításokat. Alig több mint 24 óra alatt 73000-en támogatták a petíciót, amelyben a kezdeményezők felhívást intéztek Martina Šimkovičová kulturális miniszterhez, hogy távozzon pozíciójából.

A művészközösség azonnali lemondásra szólította fel a kulturális tárca vezetőjét
Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter. Foto: SITA/Milan Illík

A petíció kezdeményezői között van Németh Ilona professzor, képzőművész, Bohunka Koklesová, a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola rektora, Koloman Kertész Bagala könyvkiadó, Blaho Uhlár rendező és sokan mások.

„Az Ön vezetése alatt álló minisztérium céltudatos tevékenysége nem szisztematikus, romboló, nem transzparens, azt kizárólag hatalmi pozícióból, szakmai kompetencia és reflexió nélkül végzi“ – olvasható a petícióban.

Nem értenek egyet a pozsonyi Kunsthalle és a Szlovák Nemzeti Galéria bejelentett egyesítésével, a kulturális intézmények programjába való beavatkozással, sem az RTVS két különálló intézményre való felosztásával.

„A szükséges reformok helyett önök manipulatív és kiüresedett kultúrharcot szítanak“, különösen az LMBTQ+ közösség és kezdeményezések ellen“ – írják.

(Denník N)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban