Na hlavný obsah

Csehország rendkívüli anyagi támogatást küld Ukrajnának a gátrobbanás miatt

Csehország 10 millió koronát, vagyis megközelítőleg 425 ezer eurót küld Ukrajnának a Kachovka-gát megsemmisülését követően. A rendkívüli anyagi segítségét Jan Lipavský, cseh külügyminiszter hagyta jóvá kedden.

Csehország rendkívüli anyagi támogatást küld Ukrajnának a gátrobbanás miatt
Foto: TASR/AP

A ČT24 értesülései szerint a támogatás egyaránt szolgálhatja a civilek evakuálását és a károk részleges helyrehozását. A cseh külügyminiszter a legmagasabb pénzügyi támogatást hagyta ezzel jóvá, amelyhez nem szükséges a cseh kormány jóváhagyása.

Lipavský a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a lakott területen elhelyezkedő gát megrongálása tömegpusztító fegyver használatához mérhető. Ahogy arról ma már beszámoltunk, a Kachovka-gát, amelynek elpuszításával az oroszok és az ukránok is egymást vádolják, hatalmas területen védte Ukrajnát a Dnyeper folyó áradásától zaporizzsjai, a dnyipropetrovszki, valamint a herszoni régiókban.

A gát mellett fekvő Nova Kachovka városban a Dnyeper vize mintegy 600 házat árasztott el eddig. Ukrajnai illetékesek szerint több, mint 16 ezren vannak a veszélyzónában, az evakuálás már folyamatban van.

(tasr, bbc, ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban