Na hlavný obsah

Megkezdődött a herszoni terület evakuálása a Kachovka gát lerombolása után

Ukrajna szerint 16 ezren vannak közvetlen veszélyzónában a Kachovka gát lerombolása miatt.

Megkezdődött a herszoni terület evakuálása a Kachovka gát lerombolása után
Foto: SITA/AP

Az orosz hadsereg éjjel megtámadta és lerombolta a Dél-Ukrajnában található Kachovka gát és ezzel az ott működő vízierőművet is – jelentette az ukrán hadsereg mellett több médiaforrás is. Több falu mellett Herszon városát is árvíz fenyegeti, ezért az ukrán illetékesek a régió több pontján is megkezdték az evakuálást.

A Kachovka gát, amelynek elpuszításával az oroszok és az ukránok is egymást vádolják hatalmas területen védi Ukrajnát a Dnyeper folyó áradásától zaporizzsjai, a dnyipropetrovszki, valamint a herszoni régiókban.A gát vizét az Európában legnagyobb, zaporizzsjai atomerőmű hűtésére is használják, így annak biztonsága is megkérdőjeleződhet.

Volodimir Zelenszkij még tavaly októberben nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg támadást fog indítani az energiaellátásban és a herszoni terület áradásoktól való védelmében fontos szerepet játszó gát ellen, az orosz megszálló közigazgatás azonban épp az ukrán hadsereget tette felelőssé a támadásért.

Ukrajnai illetékesek szerint több, mint 16 ezren vannak közvetlen veszélyzónában a gát lerombolása miatt, az evakuálás pedig már megkezdődött. A regionális katonai közigazgatás igazgatója úgy nyilatkozott, már több evakuálásra hsznált autóbusz is elindult, délután pedig egy evakuálásra szánt vonatot is elindítanak a veszélyzónában található Mykolajiv városába, emellett figyelmzetett, hogy az árvíz veszély a nap folyamán jelentősen fokozódik majd.

Az esettel kapcsolatban a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség igazgatója úgy nyilatkozott, bár a vízszintcsökkenés nem jelent közvetlen veszélyt a nukleáris biztonságra, aggodalomra adhat okot, ha folytatódik.

(denník, guardian, cnn)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban