Na hlavný obsah

A holland királyi pár szerdán egy üzleti fórumon vesz részt

A királyi párt szerdán Eduard Heger megbízott miniszterelnök is fogadja.

A holland királyi pár szerdán egy üzleti fórumon vesz részt
Vilmos Sándor holland király és Maxima királyné Foto: TASR/AP

Szlovákiai látogatásuk második napján a holland királyi pár a nemzetközi nőnap alkalmából beszélgetést folytat, megismerkedik a szlovákiai betétes visszaváltó rendszerrel és találkozik a tavalyi pozsonyi Zamocka utcai támadás áldozatainak hozzátartozóival. Vilmos Sándor király Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel közösen megnyitja a szlovák-holland üzleti fórumot. A királyi párt szerdán Eduard Heger megbízott miniszterelnök is fogadja.

Az államfő és a királyi pár a lányok és nők egyenjogúságáról fog beszélgetni  középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal. További napirendi pont a Future Is Now (A jödő most van) nevet viselő szlovák-holland üzleti fórum megnyitója.

Zuzana Čaputová szerint a fórum lehetőséget nyújt majd a tapasztalatcserére és az együttműködés kialakítására, különösen a zöld átmenet területén. „Ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvény, hiszen mindkét országból több mint 122 vállalkozó fogadta el a meghívást“ – mondta keddi (március 7.) nyilatkozatában.

A királyi pár megismerkedik a szlovák betétdíjrendszerrel is, amely a holland rendszerrel ellentétben teljesen digitalizált, és a PET-palackok mellett a fémdobozok a gyűjtését is lehetővé teszi.

Vilmos Sándor király és Maxima királyné az LMBTI+ emberekkel való szolidaritásukat is kifejezik majd, amikor ellátogatnak a Zámocká utcai Tepláreň kávézóba, ahol találkoznak a tavalyi terrortámadás áldozatainak családtagjaival és barátaival.

A látogatás második napja holland művészek gálakoncertjével zárul a Szlovák Nemzeti Színházban.

A holland királyi pár látogatása csütörtökig (március 9.) tart. Az utolsó napon Poprádon, Liptószentmiklóson és a Tátrai Nemzeti Parkban folytatódik a program. Csaknem 13 év óta ez az első királyi látogatás Szlovákiában.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban