Na hlavný obsah

A kormányfő a demokrácia jelentőségét hangsúlyozta

Heger szerint az ország demokratikus berendezkedését veszélyeztetik a dezinformációk és a szélsőségesek támadásai.

A kormányfő a demokrácia jelentőségét hangsúlyozta
Foto: TASR

A kormány szilárdan kiáll, nem riad vissza és nem ijed meg, ha egyesek ki akarják vezetni Szlovákiát az Európai Unióból és a NATO-ból. Szlovákia felelősségteljes partner és szövetséges, valamint egyértelműen helye van ezekben a szervezetekben. Mindezt pedig tetteivel is alátámasztja – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő kedd délelőtt a szlovák külpolitikai központ 20. évértékelő konferenciáján.

A kormányfő rámutatott arra, hogy Szlovákia rendkívüli mértékben szembesül a dezinformációk és a szélsőségesek támadásai okozta problémákkal, amelyek az elmúlt napokban a védelmi megállapodás aláírása kapcsán is előtérbe kerültek. Heger szerint az ország egykori vezetői magukra vállalták a dezinformációs színtér irányítását is, és vissza szeretnének térni a Mečiar-korszakhoz, amikor a nyugat számára Szlovákia ellenség volt.

„Szlovákia nem szeretne visszatérni ezekbe az időkbe”

– hangsúlyozta Heger.

A miniszterelnök szerint a kormány egyik fő célja, hogy növeljék a dezinformációk elleni harc hatékonyságát. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az érintett minisztériumokban létrejöjjön az ún. hibrid fenyegetések központja. Heger javítaná a tájékoztatást, valamint nagyobb figyelmet fordítana az oktatásra is, hiszen az emberek csak így szerezhetnek róla tudomást, hogy miként is harcolt egykor Szlovákia a demokráciáért. A kormány egy másik nem titkolt célkitűzése, hogy növeljék a lakosok a jogállamba vetett bizalmát.

„Ez máshogy nem kivitelezhető, mint közművelődéssel és az oktatásba való befektetéssel, különféle beszélgetésekkel, valamint a tanterv azon értékekkel és korszakokkal történő bővítésével, amelyek arról mesélnek, amikor Szlovákiában a demokráciáért harcoltak. Így elérhetjük, hogy mindannyian a génjeinkben hordozzuk, hogy mi is történt akkor az országban. Általa továbbá tudatosíthatjuk, hogy ez egy olyan kulcsfontosságú érték, amely nélkül nem szeretnénk és nem is tudunk élni”

– mondta Heger.

A kormányfő erősíteni kívánja az együttműködést az Európai Unióval, a NATO-val és Ukrajnával. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia, a béke és a szabadság nem magától értetődő dolgok, hiszen a létjogosultságuk azokon az embereken múlik, akik kiállnak mellette, hisznek benne, valamint szavakkal és cselekedetekkel is hirdetik azt.

Heger szerint a demokráciapárti életszemlélet újraélesztése kiemelten fontos feladat. A kormányfő arról is biztosította a konferencia résztvevőit, hogy a kormány nem teszi lehetővé az olyan alternatív forgatókönyvek megvalósulását, amelyek veszélyeztetik az ország szuverenitását, a lakosok biztonságát és a demokráciát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban