Na hlavný obsah

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Btk-módosításainak egyes részeit

Az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy szerdán felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét.

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Btk-módosításainak egyes részeit
Foto: portfolio.hu

A felfüggesztés vonatkozik a Büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira – derült ki az Alkotmánybíróság állásfoglalásából, melyet Martina Ferencová, a kassai székhelyű taláros testület szóvivője ismertetett.

A testület további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová államfő és az ellenzék javaslatát ezeknek a módosításoknak a megvizsgálására. A speciális ügyészég megszűnésének hatályát nem függesztette fel, így a Daniel Lipšic vezette intézménynek március 20-án meg kell szűnnie.

A Büntető törvénykönyv módosítását februárban szavazta meg a parlament, március 15-től lett volna hatályos. A büntető perrendtartásban azt az eljárási szabályt függesztette fel, hogy a törvénytelen úton szerzett bizonyítékokat akkor használhatnak a hatóságok és fogadhatja el a bíróság, ha a vádlott mellett szólnak. Szintén felfüggesztette azt a módosítást, hogy a vádlottal szembeni jogorvoslat benyújtásának határideje hat hónap helyett három év legyen.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban