Na hlavný obsah

Čaputová felszólalt a parlamentben: elutasítja a Büntető Törvénykönyv gyorsított eljárásban való módosítását

Beláthatatlan társadalmi károkat és a károsultak jogaiba való visszafordíthatatlan beavatkozást eredményezhet a Büntető Törvénykönyv helytelen és rosszul előkészített módosítása - jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a parlamentben.

Čaputová felszólalt a parlamentben: elutasítja a Büntető Törvénykönyv gyorsított eljárásban való módosítását
Zuzana Čaputová államfő felszólalása a parlamentben 2024. január 18-án. Foto: SITA/Milan Illík

Példa nélkülinek nevezte, hogy ilyen komoly büntetőjogi változások szabályos törvény-előkészítési folyamat lefolytatása nélkül lépjenek életbe. Figyelmeztetett, hogy a módosítás az eddigi legkomolyabb változtatásokat hozza a büntetőjogban, és alapjaiban változtatja meg a vagyon elleni és a gazdasági bűncselekmények elleni harcot.

Čaputová úgy véli, nem állja meg a helyét a kormány érvelése, amikor a Btk. módosításának gyorsított eljárását indokolva az Alkotmánybíróság emberi jogok megsértésére vonatkozó döntéseire hivatkozik. Őszintébbnek tartja Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kijelentését, miszerint hatalmi döntésről van szó.

Visszautasítja azt az érvet is, hogy a szomszédos uniós államokban érvényes büntetési tételekkel való összehangolás a módosítás célja. Itt figyelmeztetett az uniós szervek fenntartásaira, illetve az uniós támogatások felhasználásának veszélybe kerülésére.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban