Na hlavný obsah

Megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával

Megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával, az EU csütörtökön Grúziának is megadta a tagjelölt státuszt, amit korábban megtagadtak tőle. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt is közölte, hogy az EU "tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét".

Megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával
Foto: SITA/AP

A brüsszeli csúcstalálkozón elért csütörtöki áttörés Orbán Viktor vétófenyegetései közepette következett be. A Politico szerint a csatlakozási tárgyalásokat korábban hangosan ellenző magyar miniszterelnök a döntésnél elhagyta a termet, de nem vétózott, így született meg az egyhangúságot igénylő döntés. A miniszterelnök egy, a Facebookra feltöltött videója szerint szándékosan ment ki.

„Magyarország ebben a nagyon rossz döntésben nem kíván osztozni“, írta, magyarázatként arra, miért maradt távol. Az Európai Tanács elnöke szerint az volt a fontos, hogy egyetlen tagállam se ellenezze a döntést.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan stratégiai döntésről és napról írt, amely bevésődik az unió történelmébe.

(telex, euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban