Na hlavný obsah

Szükség esetén Orbán is megkerülhető

Az uniós vezetők és diplomaták Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalnak egy olyan megállapodásról, amely felszabadítaná a befagyasztott uniós forrásokat Magyarországnak, ha cserébe a brüsszeli csúcstalálkozón felhagy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás blokkolásával.

Foto: TASR/AP

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint az EU vezetőinek „szükség esetén Magyarország nélkül is” jóvá kell hagyniuk az Ukrajnának nyújtott támogatást – írta a Politico című hetilap. Weber elítélte Orbán Viktor kísérleteit, hogy mozgósítsa az európai és amerikai politikai erőket az Ukrajnának nyújtott további pénzügyi támogatás ellen, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szoros kapcsolatát.

Az EU vezetői a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón két kulcsfontosságú támogatási intézkedést akarnak jóváhagyni Kijev számára: egy 50 milliárd eurós pénzügyi csomagot, amely négy éven keresztül segíti Ukrajnát, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Orbán Viktor eddig mindkét lépést megakadályozta, amit a képviselők zsarolásnak neveztek.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy Budapest csak akkor oldja fel vétóját, ha Brüsszel az összes, mintegy 30 milliárd eurót kitevő befagyasztott forrást felszabadítja.

A Politico meg nem nevezett uniós diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy a megállapodás lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oslóban újságírói kérdésre azt mondta, Orbán Viktornak nincs oka arra, hogy blokkolja Ukrajna európai uniós tagságát.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban