Na hlavný obsah

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa felmérése szerint támogatást élvez Ukrajna, Moldova és Montenegró EU-csatlakozása

Az európaiak bizonyos gazdasági és biztonsági kockázatok ellenére nyitottak Ukrajna EU-csatlakozására, és jelentős a támogatottsága Moldova és Montenegró csatlakozásának is. Ez derült ki az Európai Külkapcsolatok Tanácsa felméréséből.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa felmérése szerint támogatást élvez Ukrajna, Moldova és Montenegró EU-csatlakozása
Foto: TASR

A think-tank azt is megállapította, hogy az európaiak elutasítják Törökország uniós csatlakozását, és inkább negatívan viszonyulnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Koszovó, Észak-Macedónia és Szerbia jelöltségéhez.

A YouGov és a Datapraxis által készített közvélemény-kutatást hat EU-tagállamban végezték: Dániában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában és Romániában. A felmérést a közelgő EU-csúcstalálkozó alkalmából végezték, ahol a vezetők várhatóan döntenek az Ukrajnával és Moldovával való csatlakozási folyamat elindításáról.

A felmérésből az is kiderült, hogy a régi és az új EU-tagok között egyértelmű a szakadék az EU bővítésének időzítésével kapcsolatban, csak Romániában és Lengyelországban erős a bővítés egyértelmű támogatottsága.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban