Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Egymásnak esett a két testvérpárt vezetője, Peter Pellegrini és Robert Fico egymástól próbálja elcsábítani a választókat. Az SaS vezetője a kis pártokra próbál hatni, hogy ne rontsák a nagyobb pártok esélyeit és inkább lépjenek vissza a választásoktól. A Smer elnöke bűnvádi eljárást akar kezdeményezni a köztársasági elnök ellen.

SMER és HLAS kölcsönösen próbál szavazókat elhalászni egymás elől, a két párt képviselői a közösségi médián terjedő videókban kölcsönösen támadják egymás pártjait. Szakértők szerint a két párt között eddig működő „megnemtámadási egyezséget” Fico kukázta és már az egykori alelnökében is ellenséget lát, aki egyébként nem zárta ki, hogy a választások jelenleg második legkomolyabb esélyesével a Progresszív Szlovákiával is koalícióra tudna lépni.

Az SaS felszólította a választási küszöb alatti pártokat, hogy szálljanak ki a választási küzdelemből. Richard Sulík, az SaS elnöke arra figyelmeztetett, hogy számos demokratikus szavazat elvesztése fenyeget, amelyek döntőek lehetnek a kormányalakításban. Amennyiben a pártok úgy döntenének, hogy az SaS javára lépnek ki a küzdelemből, kijelentette, hogy a választások után kész tárgyalni velük a kormányprogram tartalmáról vagy a személyi kinevezésekről.

Az előre hozott választás és a parlament alakuló ülése után a Smer vádemelési indítványt kíván benyújtani Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel szemben. Fico alkotmánysértéssel vádolja az államfőt, amit szerinte akkor követett el, amikor 2021 augusztusának végén találkozott Maroš Žilinkával. Fico szerint ekkor Peter Kovařík volt országos rendőrfőkapitány meggyanúsításáról kérdezte a főügyészt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban