Na hlavný obsah

A szlovákiai háztartások 5%-a csak kölcsönből tudja biztosítani a tanfelszerelést

Az elsősök számára szükséges iskolai felszerelések ára idén meghaladhatja a 200 eurót. A szlovákiai háztartások mintegy 5%-a kénytelen kölcsönt felvenni az iskolai felszerelésekre. Ez derül ki a KRUK Cseh- és Szlovák Köztársaság (KRUK) felméréséből, amely a pénzügyi intézmények és vállalati ügyfelek adósságkezelésével foglalkozik.

A szlovákiai háztartások 5%-a csak kölcsönből tudja biztosítani a tanfelszerelést
Foto: Freepik

A háztartások általában hitelfelvétel nélkül kezelik az iskolaszerek árának emelkedését. A legnagyobb mértékben a papírtermékek ára emelkedett, de az írószerek és a művészeti kellékek is drágultak az előző évhez képest.

A 25 és 34 év közötti szülők a fő hitelfelvevők az iskolaszerekre, általában 200 euró fölött. „A tanszerek ára évről évre emelkedik, és a nehéz anyagi helyzetben lévő családok nehezen tudják a folyó kiadásokkal együtt vagy a megtakarításokból megvásárolni a szükséges felszereléseket.“ – mondta Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója.

A legtöbben az eperjesi és kassai régióból folyamodnak kölcsönért, hogy fedezni tudják a szükséges tanszerek árát. Az állam az első osztályosok szüleinek egyszeri, 110 eurós megemelt gyermekpénzt is fizet. A szülők ezt automatikusan megkapják a gyermeknevelési támogatással együtt.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban