Na hlavný obsah

„Mi mindig akkor énekelünk, ha együtt vagyunk“

Rockzenészként kezdte, később azonban karnagyként vált igazán ismertté. A zselízi születésű Béres Gábor ma Ipolyságon él feleségével, N. Tóth Anikó íróval és egyetemi oktatóval. Kettejük élete a házastársi köteléken kívül szakmai vonalon is rengeteg szálon összefonódik.

„Mi mindig akkor énekelünk, ha együtt vagyunk“

Béres Gábor ötlete nyomán, s kettejük állhatatos szervezői munkájának köszönhetően valósult meg nemrég Ipolyságon például egy rendhagyó kórustalálkozó, a Szentivánéji kóruséj – Éneklő udvarok.

Béres Gábor a hivatását tekintve pedagógus, a helyi Szondy György Gimnázium tanára, s egyben lelkes kórusvezető. Két kórust is alapított a városban – előbb az ipolysági gimnázium vegyeskarát, amely később felvette a Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar nevet, valamint – Wollent Andreával közösen – az Ipolyság Város Vegyeskarát. Utóbbi 2007 óta Musica Aurea Vegyeskar néven tevékenykedik.

A zene szeretete Gábornál nem véletlen, mondhatni örökölte azt, lévén, édesapja is egész életében a zene szerelmese és megszállottja volt. Béres Gábort elsőként épp zenei kezdeteiről s gyermekkoráról faggattuk.

N. Tóth Anikóval júliusi műsorunkban már hallhattak egy hosszabb beszélgetést, de mivel maga is jelen volt, míg Gáborral az interjú készült, megkértük, meséljen a már említett ipolysági kórustalálkozón megélt élményeiről maga is. S mivel mindketten a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában tagjai – N. Tóth Anikó egyben társelnöke – így szót ejtettünk a 94-ik Ünnepi Könyvhétről is, amelyen a Bázis első ízben, gazdag könyv- és programkínálattal mutatkozott be június 8-11-én, a budapesti Duna-korzón.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban