Na hlavný obsah

Moszkvának köszönhetően Ismét emelkedhet a gabona ára

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint az előző hónaphoz képest júliusban nőtt az élelmiszerek világpiaci ára júniushoz képest.

Moszkvának köszönhetően Ismét emelkedhet a gabona ára
Foto: Bing Image Creator

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Eszerint a júliusi emelkedést a növényi olajok jelentős drágulása okozta, miközben a cukor, a gabonafélék és a tejtermékek nemzetközi ára, valamint a húsárindex is csökkent. De a gabonatermékek árának növekedésre is felkell készülni, figyelmeztetett a szakértő.

Oroszország ugyanis a múlt hónapban leállította azt a megállapodást, amely a háború ellenére lehetővé tette, hogy Ukrajnából gabonát szállítsanak afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba, ahol egyre nagyobb veszélyt jelent az éhezés.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal folytatott konferenciahíváson jelentette be a megállapodás leállítását, hozzátéve: Oroszország visszatér az egyezséghez, miután teljesítik követeléseit.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter erre reagálva csütörtökön arra biztatta a világ országait, hogy szólítsák fel Oroszországot, hogy ne használja a fekete-tengeri ukrán gabonakereskedelmet zsarolásra, és ne tekintsen eszközként a világ éhező és kiszolgáltatott embereire a lelkiismeretlen háborújában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban