Na hlavný obsah

Nem csitul az Orbán Viktor tusványosi beszédét kísérő kritikai visszhang

A magyar miniszterelnök idén a szokásos tusványosi iránymutatásában a megszokott polgárpukkasztásnál jóval messzebbre ment, hiszen a jelenlegi kiélezett geopolitikai helyzetben elszakított területeket emlegetett.

Nem csitul az Orbán Viktor tusványosi beszédét kísérő kritikai visszhang
Orbán Viktor kormányfõ előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 22-én. Mellette Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletét Pozsonyban, minden visszafogottság mellett is egy gyenge teljesítmény, ennél ugyanis többre van szükség, ha valaki a hazáért akar dolgozni az elszakított országrészekben – véli Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki szombaton Tusnádfürdőn közölte ezen meggyőződését a nagyérdeművel.

Erre a kijelentésre a szlovák politikai élet jónéhány szereplője is reagált és élesen elítéltek az elhangzottakat. Eduard Heger volt kormányfő a szlovák szurkolói sál után sildes sapkát adna a magyar kormányfőnek, Robert Fico és Andrej Danko óvatos kritikát fogalmaztak meg cimborájukkal szemben, a szlovák sajtó pedig továbbra is Putyin trójai falovát látja Orbán Viktorban.

Emellett a kijelentés egy geopolitikai szempontból igencsak érzékeny és kiélezett helyzetben érkezett, hiszen a szomszédban zajló háború egyik motivációja is a területszerzés. Így az utóbbi napok fő kérdése egyértelműen az lett, hogy Szlovákiát szakították -e el Magyarországtól, vagy Orbán Viktor rugaszkodott -e el a valóságtól?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban