Na hlavný obsah

Mikolajivot és Odesszát támadták az éjjel az oroszok

Az éjszaka folyamán Oroszország megtámadta az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv és Odessza ukrán kikötővárosokat. Erről a helyi hatóságok számoltak be, amelyek szerint a támadásokban legalább 11 civil megsérült.

Mikolajiv, Ukrajna 2023. július 20.
Foto: SITA/AP/Ukrán Nemzeti Rendőrség

A legsúlyosabb helyzet Mikolajivban van. Vitalij Kim, Mikolajiv terület vezetője elmondta, egy lakóépületet ért támadásban 18-an megsérültek, közülük 9-cet kórházba szállítottak. A sérültek között 5 gyermek is van. A mentőknek 2 embert sikerült kiszabadítaniuk a romok alól, de „ők is meghaltak“ – tette hozzá Kim, részleteket azonban nem árult el.

Odesszában a harmadik egymást követő éjszakán voltak támadások. Az odesszai katonai közigazgatás szóvivője, Szerhij Bratchuk elmondta, hogy 2 sebesültet kellett kórházba szállítani, miután a támadás megrongált egy épületet a városközpontban.

Július 19-én, szerdán este orosz támadás érte Odessza kikötőjét, amely kulcsfontosságú az ukrán mezőgazdasági áruk Fekete-tengeren keresztüli exportja szempontjából. Moszkva a héten bejelentette, hogy megtagadja az ukrán mezőgazdasági áruk Fekete-tengeren történő szállítására vonatkozó megállapodások kiterjesztését.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint az oroszok 19 cirkálórakétát és ugyanennyi iráni gyártmányú Shahed drónt lőttek ki Odessza és Mikolajiv felé. A légvédelemnek öt rakétát és 13 drónt sikerült lelőni.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban