Na hlavný obsah

Az államfő nem lát okot arra, hogy a rendőrség működését személyi instabilitással fenyegesse

Zuzana Čaputová köztársasági elnök fontos intézménynek nevezte a rendőrséget, és – különösen a közelgő választások előtt – nem lát jó okot arra, hogy működését személyi instabilitással fenyegesse. Saját elmondása szerint ezért is döntött úgy, hogy elfogadja Ódor Lajos miniszterelnök javaslatát, és visszahívja Ivan Šimko belügyminisztert. Az államfő tagadta, hogy őt vagy a miniszterelnököt ultimátumokkal nyomás alá helyezték volna. Egyúttal megköszönte Šimko a belügyminisztérium élén elvégzett eddigi munkáját.

Zuzana Čaputová
Foto: SITA

„Elsőrendű egyértelművé tenni, hogy a rendőrség az egyes ügyek kivizsgálása során a törvényi keretek között, de politikai hatalom befolyása nélkül kell, hogy eljárjon. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a rendőrség túlléphet a felelősségteljes és törvényes fellépés határain. Egy demokratikus társadalomban azonban léteznek olyan mechanizmusok, amelyek ezt ellenőrizni tudják kezdve az ügyészségtől és a bíróságoktól, a rendőrfőnök belügyminiszter iránti személyes felelősségéig bezárólag” – hangsúlyozta Zuzana Čaputová elnök.

Kijelentette, hogy egyik pártnak, sem a miniszternek, sem a rendőrség vezetésének nem voltak követeléseik sem vele, sem a miniszterelnökkel szemben, amelyek befolyásolhatták volna cselekedeteiket.

„Nem kerültünk ultimátumok gyakorolta nyomás alá, mert aki ilyet tett volna, az a szememben azonnal elvágta volna magát” – mondta az elnök.

Szerinte az elmúlt napokban egyre inkább elmélyült a rendőrség vezetése és a belügyminiszter közötti bizalmatlanság. Hozzátette: a kialakult helyzetet a tárgyalások ellenére sem sikerült megoldani, a rendőrség vezetéséből több mint 20 ember volt kész távozni.

Emlékeztetett arra, hogy Ivan Šimko két hónapja lépett hivatalába, és ezalatt – elmondása szerint – sok hasznos dolgot tett, különösen a migráció kezelése terén, de a tisztességes parlamenti választásokba vetett állampolgári bizalom növelésének tekintetében is helytállt.

Az államfő egyúttal világossá tette, nem vonja kétségbe abbéli elkötelezettségét sem, hogy Szlovákia jogállam módjára működjön, illetve hogy minden intézmény, beleértve a rendőrséget is, a törvényi keretek között megfelelően elláthassa feladatait, ugyanakkor rámutatott az immáron volt belügyminiszter és a rendőrség közötti véleménykülönbségekre.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban