Na hlavný obsah

Ódor: a kormány érti az önkormányzatok helyzetét

A kormány pontosan érti az önkormányzatok helyzetét, mert mi is hasonló szituációban vagyunk. Az önkormányzatok költségvetéséből több száz millió eurót vettek el a kormányzati intézkedések, a kormány kiadásait pedig hasonló módon növelték meg a parlament döntései – reagált az önkormányzatok képviselőinek kijelentéseire Ódor Lajos miniszterelnök.

Ódor Lajos
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ódor Lajos miniszterelnök hozzátette, Szlovákiának nagyon rég nem volt olyan kormánya, amely ennyire intenzíven egyeztetett volna az önkormányzatokkal, mint a mostani, ennek ellenére jelenleg nem tudja megígérni, hogy megkapják a magas energiaárak miatti 108 millió eurós kompenzációt.

„Sajnos a jelenlegi helyzetben, amikor a költségvetési terven felül további bő 700 millió eurót kell kifizetnünk, nem tudjuk megígérni ennek a támogatásnak a folyósítását is, mert akár az is előfordulhatna, hogy őszre nem lenne pénz a nyugdíjakra vagy az egészségügyi ellátásra” – mondta Ódor.

Hozzátette, a kormány augusztus 15-ig kért türelmet az önkormányzatoktól, addigra meg kellene kapnia a féléves költségvetési jelentést.

Hozzátette, egyes önkormányzatok megértéssel fogadták a kérést, néhány viszont intenzíven átpolitizálja a helyzetet. Leszögezte, bármikor kész tárgyalóasztalhoz ülni.

„Sajnos nekem sincs pénznyomdám, és a jelenlegi költségvetési keretek mellett lehetetlen megemelni az önkormányzatok támogatását” – jelentette ki a kormányfő.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban