Na hlavný obsah

Kormány: Szlovákiának fokoznia kell a fejlesztéstámogatási-források növelésének ütemét

Szlovákiának fokoznia kell a pénzügyi források növelésének ütemét, különös tekintettel a kétoldalú hivatalos fejlesztési támogatásokra - állapította meg a külügyminisztérium az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottsága ajánlásainak folyamatban lévő végrehajtásával kapcsolatos, a kormány által július 12-én, szerdán tudomásul vett tájékoztatásában.

„A nem teljesített ajánlások továbbra is elsősorban a Szlovák Köztársaság fejlesztési együttműködésére szánt állami költségvetési források összegére és az ezzel kapcsolatos mennyiségi változásokra vonatkoznak” – ismertette a külügyminisztérium.

Kiemelte, hogy az ajánlások végrehajtása attól függ, hogy sikerül-e teljesíteni azt a nemzetközi kötelezettséget, amely szerint Szlovákiának a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,33 százalékát kellene fejlesztési együttműködésre fordítania. Szlovákia 2022-ben ehhez csaknem 163 millió euróval járult hozzá, ami a GNI 0,15 százalékának felelt meg.

A külügyi tárca szerint Szlovákiának még mindig nincs terve a nemzetközi kötelezettségvállalás teljesítésére.

„E cél eléréséhez a Szlovák Köztársaság hivatalos fejlesztési támogatásaira szánt költségvetési források mintegy évi 10-14 százalékkal történő nominális növelése szükséges” – ismertette a tárca.

Nem történt előrelépés például azon ajánlás tekintetében sem, hogy értékeljék újra azokat a törvényi előírásokat, amelyek a támogatások odaítélését kizárólag szlovák jogalanyokra korlátozzák.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban