Na hlavný obsah

Áll a bál Párkányban: bezárás fenyegeti a város egyetlen tisztán magyar nyelvű óvodáját

A képviselőtestület döntése ellen tüntettek a szülők. A Szövetség két képviselője is a határozat mellett voksolt. Hétfőn rendkívüli ülést tartanak az ügyben.

Áll a bál Párkányban: bezárás fenyegeti a város egyetlen tisztán magyar nyelvű óvodáját
A párkányi Hársfa utcai óvoda bezárása elleni tüntetés egyik transzparense. Foto: Facebook

A párkányi városi képviselőtestület június 27-ei ülésén döntés született arról, hogy a Hársfa utcai óvoda a következő iskolaév elejétől bezárja kapuit. Az indok, hogy a szomszédos épületben működő Humanita szociális központ igényt tart az óvoda bizonyos részeire. A szociális gondoskodást nyújtó szervezet igényeiről képviselők közül többen a keddi testületi ülésen hallottak először. Erről Bokor Réka, a város Szövetség színeiben induló képviselője írt kedden este a közösségi oldalán.

A Hársfa utcai létesítmény nem küzdött létszámgondokkal, minden évben többszörös volt a túljelentkezés így ez nem indokolja a bezárást. Korábban a kisebb létszámú Ady utcai szlovák nyelvű óvoda bezárása volt terítéken racionalizálási okok miatt. A szülők a képviselőtestület döntését elfogadhatatlannak tartották és szerdán reggel spontán tüntetést szerveztek a város egyetlen tisztán magyar nyelvű óvodájának bezárása ellen a párkányi városháza előtt.

A tüntetésen felszólalt Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője. Tokár szerint „Párkánynak szüksége van egy magyar óvodára, egy olyan óvodára ahol minőségi oktatás-nevelés zajlik, amely közösséget nevel, és, amely óvodának korábban mi is a részesei voltunk”. A demonstráción a város polgármestere, Eugen Szabó arról informálta a szülőket, hogy az intézmények átszervezése már egy ideje tervben van. Bokor Réka közölte, hogy óvást nyújtott be a városházára és hétfőn rendkívüli önkormányzati ülésen újratárgyalják a határozatot.

Az ügyre reagált a Szövetség elnöke Forró Krisztián is, aki egy Facebook-posztban közölte, hogy a városba érkezik orvosolni a problémát. Forró azt írta, hogy a „magyar óvoda nem szűnhet meg“. Ennek tükrében a Most-Híd 2023 kiadott egy sajtóközleményt, amiben arról írtak, hogy a Szövetség színeiben politizáló városi képviselők közül ketten is a bezárás mellett szavaztak. A párt elnöke elismerte, hogy eljárási hiba miatt a Szövetség képviselői közül ketten is megszavazták a határozatot. Az óvoda korábbi igazgatónője szerint az egyik érintett képviselő már 2010-ben is az óvoda bezárása mellett szavazott.

(ma7, újszó, Facebook)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban