Na hlavný obsah

Borrell: A Wagner-lázadás megerősíti, hogy az ukrajnai háború megosztja a hatalmat Oroszországban

A nukleáris hatalomnak is számító ország instabilitása "nem jó" - mondta.

Borrell: A Wagner-lázadás megerősíti, hogy az ukrajnai háború megosztja a hatalmat Oroszországban
Josep Borell Foto: TASR

Az orosz zsoldos Wagner-csoport meghiúsult lázadása megerősíti, hogy az ukrajnai háború megosztja az orosz hatalmat – mondta hétfőn Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője. A nukleáris hatalomnak is számító ország instabilitása „nem jó“ – mondta.

„Az elmúlt hétvégén történtek megerősítik, hogy az ukrajnai háború megosztja a hatalmat Oroszországban és hatással van  politikai rendszerére“ – mondta Borrell a külügyminiszterek luxemburgi találkozóján.

„Természetesen nem jó látni, hogy egy olyan atomhatalom, mint Oroszország, az instabilitás fázisába kerülhet. Ezt is figyelembe kell venni“ – mondta. „A szörnyeteg a teremtője ellen cselekszik, a politikai rendszer törékenységét mutatja, a katonai hatalom pedig repedezik“ – tette hozzá.

A Wagner-főnök, Prigozsin szombaton azt mondta, hogy emberei úton vannak Moszkvába, hogy megbuktassák az orosz katonai vezetést. Szombat este azonban bejelentette, hogy utasította őket, forduljanak vissza az ukrajnai táborokba, miután Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közvetítésével véget vetettek a válságnak.

Ezek az események az uniós külügyminiszterek hétfői találkozójának egyik témája is.

Tobias Billström a svéd diplomácia vezetője a zavargásokat orosz belügynek minősítette. Szerinte a legfontosabb, hogy támogassák Ukrajnát, hogy az képes legyen visszaszerezni a területeit.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban