Na hlavný obsah

Miniszterelnök: A kormány még nincs tudatában annak, hogy milyen pontról rajtol az államháztartás

A kormány egyelőre nem ismer egyértelmű kiindulópontot az államháztartás helyzetének tekintetében. Ettől függnek az emberek megsegítését célzó esetleges intézkedések, ahogy az államháztartás további helyreállításának terve is - közölte Ódor Lajos miniszterelnök január 12-én, hétfőn a kormány programnyilatkozatának ismertetésekor.

Ódor Lajos
Foto: SITA

Ódor Lajos kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy a parlament soron következő ülésén olyan javaslatok kerülnek előterjesztésre, amelyek költsége meghaladhatja a 2 milliárd eurót.

„Nem feltételezem, hogy ilyen mennyiségben mindez megvalósul, de a sor valamivel még bővülhet. Ha bővülni fog, akkor bizonyos területeken faragnunk is kell. Ez még korai lenne, még nem szeretném részletezni. De számolunk azzal a lehetőséggel is, hogy lépéseket kell tegyünk annak érdekében, hogy legalább a kormány programnyilatkozatában szereplő kis prioritásokra forrásokat találjunk” – tette hozzá Ódor.

A miniszterelnök az embereknek a magas árakkal összefüggésben nyújtandó segítség szükségessége kapcsán kiemelte, a negatív inflációs trend fordulópontjához érkezett, további ársokk pedig már nem jön.

„Egyes lakossági csoportokat segítő intézkedések lettek jóváhagyva. A programnyilatkozatban más lehetőségeink is szerepelnek, amelyeken keresztül segíteni lehetne az embereket. Támogatni fogjuk a létminimum terén tett erőfeszítéseket, szem előtt tartjuk a szociális szolgáltatásokat, a súlyos egészségkárosodásban szenvedőket” – magyarázta a kormányfő.

A magas élelmiszerárakról a teljes élelmiszerláncon belül folytatni kívánja a kommunikációt.

Ódor szerint több kockázat miatt a kormány egyelőre nem tudja bemutatni az államháztartás helyreállítási tervének konkrét formáját. A konkrét intézkedéseket csak az államháztartás aktuális állapotának ismeretében, az intézkedések átszámolását követően ismerteti.

„Lesznek olyan intézkedések, amelyeket szerintünk minden kormánynak meg kellene valósítania. Aztán lesznek választható intézkedések, mert nem tudjuk pontosan, hogy baloldali, jobboldali vagy vegyes kormány lesz-e. Mindezt azért, hogy különböző megközelítési lehetőségek álljanak rendelkezésükre „ – jelentette be Ódor Lajos.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban