Na hlavný obsah

Jóváhagyta programját az Ódor-kabinet

Június 12-én, hétfőn két ülést is tart az Ódor Lajos vezette kormány. Az elsőn a kabinet programnyilatkozatával foglalkoztak, amelyet időközben el is fogadtak.

Foto: SITA

Második hétfői ülését 13 órától tartja Ódor Lajos szakértői kormánya. A miniszterek több cselekvési tervet is beterjesztettek, így például a 2026-ig esedékes intelligens városokkal és régiókkal, a Szlovák Köztársaság elektromobilitási fejlesztési tervével, valamint a Nemzeti Hidrogén Stratégia 2026-ig történő sikeres végrehajtását célzó intézkedésekkel kapcsolatosat. A kormány megvitatja az Európai Unió és tagállamai, illetve Ukrajna közötti közös légtérről szóló megállapodás ratifikálásának javaslatát is.

Egyes ráutaltsági és krízisintervenciós létesítmények, azaz az éjjeli menedékhelyek a jelenlegi pénzügyi hozzájárulás mértékéhez képest 7 százalékkal többet kaphatnak egy férőhelyért, derül ki abból a határozatból, amely a 2023-as évre megállapítja az egyes szociális szolgáltató intézmények szociális ellátásához nyújtott pénzügyi hozzájárulás mértékét, amelyről a délután folyamán tárgyal a kormány.

A kormánynak külföldi fegyveres erők a Szlovák Köztársaság területén történő tartózkodásáról, illetve a szlovák katonák külföldi hadgyakorlatra történő kiküldetéséről is döntenie kell 2023 második felének vonatkozásában.

A kulturális minisztérium tárgyalásra bocsátja azt az anyagot, amelynek tartalma a 2023 márciusi selmecbányai tűzvészben közvetlenül érintett magánépületek helyreállítási költségei megtérítésének javaslata. Ebben a kulturális tárca kérvényezi, hogy költségvetési fejezetébe – a minisztérium támogatási rendszerén keresztül – különítsenek el 4 184 558 eurót, amely 2 pályázati felhívás költségeinek fedezéséhez szükséges.

A kormány sorrendben 6. ülésének programján a kultúra és kreatív ipar 2030-ig szóló stratégiája is szerepel.

Hétfői ülésén a kormány jóváhagyta a programját, melyet Ódor Lajos kormányfő terjesztett a kabinet elé. Ezt követően a miniszterelnök a parlament elé terjeszti a kormány programnyilatkozatát és bizalmat kér a parlamenttől.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban