Na hlavný obsah

15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Zoch utcai gázolót

Június 8-án, csütörtökön 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pozsony I Járásbíróság szenátusa a 2022 októberében, a pozsonyi Zoch utcai buszmegállóban 5 embert halálra gázoló Dušan Dědečeket. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a vádlott bűnösnek vallotta magát.

Dušan Dědeček
Foto: TASR

A baleset 2022. október 2-án történt Pozsony központjában, a Zoch utcában egy buszmegállóban. A balesetnek az említett 5 halálos áldozat mellett számos sérültje is volt.

A vád szerint a sofőr súlyosan ittas állapotban vezetett, röviddel az ütközés előtt az autó 143 km/órás sebességgel haladt. 107 km/órás sebességgel csapódott a buszmegállóban várakozó 40 ember közé.

Juraj Chylo, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze 2023 márciusában nem előre megfontolt szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat Dědeček ellen.

Dušan Dědeček a tárgyalást vizsgálati fogságban várta, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Dušan Dědeček, a 2022-es, Zoch utcai tragikus gázolás elkövetője bűnösnek vallotta magát a bíróságon.

„Bűnös vagyok“ – jelentette ki a vádlott a június 8-i, csütörtöki tárgyaláson.

A Pozsonyi I Járásbíróság így csak a büntetés és a kártérítés nagyságával összefüggő bizonyítási eljárást folytatta le.

Juraj Chylo legalább 15 év börtönbüntetés kiszabását javasolta.

A Pozsony I Járásbíróság szenátusa végül 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a pozsonyi Zoch utcai buszmegállóban 5 embert halálra gázoló Dušan Dědečeket. Az ítélet egyelőre nem jogerős

Pavol Tomík, a szenátus elnöke elmondta, a bíróság több enyhítő körülményt is figyelembe vett, súlyosbító körülményeket nem állapított meg.

Például figyelembe vették, hogy a vádlott beismerte bűnösségét, ezért csökkentették a kiszabott büntetést.

Dušan Dědeček lemondott a fellebbezés jogáról is, az ügyész a törvény által megszabott határidőn belül dönt arról, hogy fellebbez-e súlyosbításért.

Büntetését Dušan Dědečeknek fogházban kell letöltenie, emellett további 10 évre eltiltották a vezetéstől, illetve a bíróság 3 év pártfogói felügyeletet rendelt el.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban