Na hlavný obsah

Ódor: 800 millió euró uniós forrástól eshet el Szlovákia

Az eddig fel nem használt európai uniós forrásokból 800 millió eurótól eshet el Szlovákia – mondta Ódor Lajos miniszterelnök a június 7-i, szerdai kormányülést követő, Lívia Vašáková kormányfő-helyettessel tartott közös sajtótájékoztatóján. Vašáková szerint Szlovákia ugyan nem fog milliárdokat veszíteni, azonban a teljes keret felhasználását nem tartja reálisnak.

Ódor Lajos
Foto: SITA

Ezek a régi programidőszak európai uniós forrásai, amelyek legkésőbb 2023 végéig használhatók fel.

„Különösen a nagyberuházási operatív programok kidolgozásánál látunk problémákat. Egyes területeket úgy alakítottak ki, hogy menthetetlenek” – hangsúlyozta Lívia Vašáková kormányfő-helyettes.

A 2014-2020-as európai strukturális és beruházási alapok végrehajtásának állásáról szóló, a kormány által június 7-én, szerdán elfogadott tájékoztatóból az következik, hogy Szlovákiának még 4,29 milliárd eurót kellett elköltenie a „régi“ európai uniós forrásokból.

Az európai strukturális alapokból támogatott projektekre azonban már magasabb összegre kötöttek szerződést. Az uniós alapok hatékony felhasználása ezért nagymértékben éppen a kedvezményezetteken múlik, mivel rajtuk áll, hogy sikeresen befejezzék projektjeiket, és így ne essenek el a rendelkezésre álló uniós pénzektől.

A kormányzati anyag szerint az el nem költött forráseszközök egy részét 1,04 milliárd eurót az energiaválság megoldásának (SAFE) támogatására fordíthatnák, míg további 315,2 millió euróval az ukrajnai menekültek kezdeti befogadásával és a társadalomba való beilleszkedésükkel (FAST-CARE) kapcsolatos kiadásokat fedezhetnék.

Ezen intézkedések végrehajtásával az európai uniós források felhasználása – a 2025. december 31-ig felhasználható Vidékfejlesztési Program nélkül – elérné az eredeti 10,21 milliárd euró 79,75%-át.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban