Na hlavný obsah

Gröhling: a kötelező házi feladat nélküli iskola motivált az innovatív tanításra

„Májusban az iskolák kipróbálhatják, milyen kötelező házi feladat nélkül működni” - mondta Gröhling.

Gröhling: a kötelező házi feladat nélküli iskola motivált az innovatív tanításra
Branislav Gröhling Foto: TASR

Ha egy iskola elkezd kötelező házi feladat nélkül tanítani, akkor motivált lesz arra, hogy innovatívan, korszerűen és gyakorlatiasan tanítson. Ezt mondta Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő, volt oktatási miniszter, aki a pénteki tájékoztatón felszólította az iskolákat, hogy csatlakozzanak a „Házi feladat nélküli május az önök iskolájában is“ nevezetű felhíváshoz.

„Májusban az iskolák kipróbálhatják, milyen a kötelező házi feladat nélküli működés“ – mondta Gröhling. Hozzátette, hogy az előny nem csak a szülők és a tanulók tehermentesítésében, vagy a több szabadidőben rejlik. „A tevékenység lényege, hogy a tanuló közvetlenül az osztályteremben tanulja meg a tananyagot“ – zárta.

Szerinte az a fontos, hogy az iskolás aktív legyen, megtanulja a tananyagot, majd a pedagógus ellenőrizze, hogy a tanulók megértették-e az anyagot. „Az osztályteremben nem az számít, hogy az anyagot letanították-e, hanem az, hogy minden tanuló megértette-e azt“ – mondta. Szerinte azok az iskolák, amelyek már kötelező házi feladat nélkül működnek, ritkán adnak házi feladatot. Gröhling jelenleg az ország különböző városaiban tart nyilván ilyen iskolákat, és elmondása szerint fokozatosan újabbakkal bővül a kínálat.

„A házi feladatot semmilyen törvény vagy rendelet nem írja elő. Az iskolákon múlik, hogy adnak-e házi feladatot és hogyan“ – magyarázta. Szerinte az iskoláknak a pedagógiai tanácson kellene megvitatniuk a házi feladat nélküli órák bevezetését, elmagyarázni a változás előnyeit és értelmét, és inspirálódni a már működő iskolákból. „Ezt követően el kellene magyarázni a szülőknek és a tanulóknak“ – tette hozzá. Elmondta, hogy az iskola egy meghatározott időpontot, például május hónapot jelölne ki, és egy hónap elteltével kiértékelné a negatívumokat és pozitívumokat.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban