Na hlavný obsah

Sikerült eloszlatni a kételyeket a szennyezett ukrán gabona kapcsán?

Nincs semmi baj az ukrán gabonával - jelentette be az illetékes miniszter.

Sikerült eloszlatni a kételyeket a szennyezett ukrán gabona kapcsán?
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nyugodt szívvel fogyaszthatják a gútai malom által őrölt gabonából készült lisztet. Minden ukrajnai gabonaszállítmányt átvizsgáltak és a növényvédő szerekre és más káros anyagokra elvégzett tesztek alapján is teljesen biztonságosak – jelentette be a mezőgazdasági miniszter.

A malmokba beérkezett ukrán gabonák átvizsgálására azért volt szükség mert az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy több tízezer tonna szenyezett gabona kerülhetett Szlovákiába. A megbízott mezőgazdasági miniszter, Samuel Vlčan arra kérte a gútai malomban való látogatásán ország politikusait, hogy ne keltsenek felesleges pánikot a behozott ukrán gabonával kapcsolatban.

Ez az egész pánikkeltés a malom szempontjából is hátrányos. Az álhírek miatt visszaeshet a közkedvelt „napocskás” liszt forgalma, mivel az emberek ódzkodva fogják levenni a boltok polcairól a szennyeződés gyanúja végett.

A múlt héten Szlovákia több közép-európai országgal együtt ideiglenesen leállította az ukrán gabona importját. Erre az intézkedésre azért volt szükség mert az olcsóbb ukrán gabonával nem tudnak versenyezni a hazai termelők, ezért a behozatal egzisztenciális problémákat okozhat számukra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban