Na hlavný obsah

Az STVR-ről szóló törvény elutasítására szólították fel a képviselőket

Az RTVS koordinációs bizottságának tagjai arra szólították fel a levelükben a parlamenti képviselőket, hogy ne fogadják el a közmédiáról szóló új törvényt.

Az STVR-ről szóló törvény elutasítására szólították fel a képviselőket
Foto: SITA/Diana Černak

A képviselőknek címzett leveleket adott át pénteken a parlamentben a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) alkalmazottai és munkatársai által létrehozott független közszolgálatiságért kezdeményezés koordinációs bizottsága. A levélben felszólítják a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a közmédiáról szóló új törvényt.

„Ezzel a lépéssel is meg akarjuk mutatni, hogy nekünk, alkalmazottaknak, mennyire fontos, hogy egy szabad intézményben dolgozhassunk” – jelentette ki Tomáš Bartoněk, a koordinációs bizottság tagja.

A leveleket szimbolikusan a sajtószabadság világnapján adták át.

A levélírók szerint az STVR-ről szóló törvényjavaslat kétségeket ébreszt az objektív tájékoztatás és az egész közszolgálati média jövőjét illetően. Rámutattak, hogy a tiltakozást a közszolgálati televízió és rádió több száz alkalmazottja írta alá, emellett számos külföldi média és ismert közéleti személyek is kifejtették aggodalmaikat és tiltakozásukat.

A kormánypártok képviselői azzal indokolják a változtatások szükségességét, hogy a jelenlegi közszolgálati televízió és rádió nem objektív, és fenntarthatatlan a jelenlegi működési formája. Az ellenzék, a civil szervezetek és a közmédia vezetése is bíralja a törvénytervezetet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban