Na hlavný obsah

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt

A kormány is jóváhagyta az ukrán élelmiszer-import egy részének felfüggesztését

Egy ukrán gabonasiló belülről.
Foto: TASR/AP

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt és egyes további termékek importját – tájékoztatott április 17-én, hétfőn a kormányhivatal, hozzátéve, hogy az ügyben tárcaközi munkacsoport ül össze.

A kormány is jóváhagyta az ukrán élelmiszer-import egy részének felfüggesztését, az ideiglenes intézkedés szerdától lép majd érvénybe. A korlátozott termékek teljes listáját a Mezőgazdasági Minisztérium fogja közzétenni, azonban az előzetes információk szerint elsősorban a gabonaféléket, az állati takarmányokat, valamint a zöldségeket és gyümölcsöket fogja érinteni.

A hétvégén ugyanilyen döntést hozott Lengyelország és Magyarország, az Európai Bizottság (EB) viszont elfogadhatatlannak nevezte a tagállamok egyoldalú kereskedelempolitikai lépéseit. Magyarország és Lengyelország közleményei szerint az június végéig lesz érvényben, Szlovákia esetében egyelőre nem tudni meddig tart majd az intézkedés.

Az olcsóbb ukrán gabonával nem tudnak versenyezni a hazai termelők, ezért a behozatal egzisztenciális problémákat okozhat számukra.

A földművelési tárca ennek kapcsán leszögezte, hogy a szolidaritás keretei között már minden törvényi lehetőséget kimerített az ukrajnai behozatal szabályozása terén. Rámutatott, hogy az ukrán gabonaféléket az Európai Unió területén kívülre kellett volna továbbszállítani, ám jelentős része európai raktárakban maradt, ez pedig destabilizálja a tagállamok piacait.

„Az ukrajnai termékek behozatalának további szabályozása érdekében kormányszinten kell újabb, szigorú intézkedéseket bevezetni” – hangsúlyozta a minisztérium.

Az ukrajnai gabona behozatali tilalma miatt az Európai Bizottság már bírálta Lengyelországot és Magyarországot, hangsúlyozva, hogy az ilyen kereskedelempolitikai döntés az EU kizárólagos hatásköre, a tagállamok egyoldalú lépései elfogadhatatlanok.

A szlovák állami szervek az Ukrajnából behozott szennyezett gabonafélékkel kapcsolatos értesülésekre reagálva a múlt héten megtiltották az ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását, a takarmányozást is beleértve, emellett szigorították az ellenőrzést a határon.

A gabonafélék mellett Szlovákia ideiglenesen leállítja többek között az Ukrajnából származó cukor, állati takarmány, vetőmag, bor, méz valamint a zöldség és gyümölcs behozatalát is – derül ki a földművelésügyi tárca közleményéből. Azt, hogy a tiltás kiterjed-e az országon keresztül szállított termékekre, egyelőre nem tudni.

(TASR, DenníkN)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban