Na hlavný obsah

Elutasította a további politikai vitát ellenlábasával Szudán katonai vezetője

Továbbra is folynak az afrikai országban a harcok a hadsereg és a félkatonai szervezett között. Eddig több mint 300 halálos áldozata van az összecsapásoknak.

Abdel-Fattáh Burháni 2023. április 21-én.
Foto: SITA/AP

Abdel-Fattáh Burháni, Szudán katonai vezetője elutasított minden további politikai vitát a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erőkkel.

A több mint 300 halálos áldozatot követelő összecsapások április 15-i, szombati kezdete óta először megszólaló Burháni felszólította ellenlábasát, az országot vezető katonai tanács vezetőjét Mohamed Hamdán Daglót, hogy hagyjon fel a hatalom megszerzésére irányuló erőfeszítéseivel, ellenkező esetben „katonailag fogja szétzúzni”.

Április 20-án, csütörtökön is folytak a harcok a hadsereg és a félkatonai szervezet között Kartúmban és a nyugati országrészben lévő Dárfúr tartományban, de detonációkat lehetett hallani a fővárostól 350 kilométerre délre fekvő el-Obeidben is.

António Guterres ENSZ-főtitkár háromnapos tűzszünetet javasolt az iszlám böjttörő ünnep alkalmából.

Mohamed Hamdán Daglo közölte, hogy kész betartani egy háromnapos tűzszünetet, amely pénteken vagy szombaton kezdődne, Burháni tábornok szerint azonban „kizárólag katonai megoldás lehetséges”.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban