Na hlavný obsah

Borrel: Az EU számára rendkívül nehéz bizalmi kapcsolatot működtetni Kínával

Az Európai Unió azt kéri Kínától, hogy ismerje el, hogy Oroszország az ukrajnai invázióval súlyosan megsértette a nemzetközi jogot.

Josep Borrell.
Foto: SITA/AP

Rendkívül nehéz, ha ugyan nem lehetetlen az Európai Unió számára, hogy bizalmi kapcsolatot tartson fenn Kínával, ha Peking nem járul hozzá az orosz hadsereg ukrán területekről való kivonásán alapuló politikai megoldás megtalálásához – jelentette ki Josep Borrell. Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint „a semlegesség a nemzetközi jog megsértése esetén nem hiteles“.

Az Európai Unió azt kéri, hogy Peking ismerje el, hogy Oroszország ukrajnai háborújával súlyosan megsértette a nemzetközi jogot – emelte ki Borrell. Ezért – mint írta – hasznos lenne, ha Hszi Csin-ping kínai elnök beszélne Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és ha Kína jelentősebb humanitárius segítséget nyújtana a „meggyötört ukrán népnek“.

Borrel arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az emberi jogok területén Brüsszel és Peking között „mély és komoly nézeteltérések“ vannak, fontos előrelépés, hogy 4 év szünet után újrakezdődhetett az EU és Kína közötti emberi jogi párbeszéd.

„Számunkra az emberi jogok egyetemesek, azokat mindenhol tiszteletben kell tartani“ – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban