Na hlavný obsah

Szabadság országa fegyverek hona

Az Egyesült Államokban a felnőttek egyötödének van olyan családtagja, akinek lőfegyver okozta a halálát. Ebbe az arányszámba egyébként az öngyilkosok is beleértendők.

Szabadság országa fegyverek hona

Mindez az egészségüggyel kapcsolatos társadalmi kutatásokat végző KFF csoport nemrégiben közzétett felméréséből derül ki. Az Egyesült Államokban majdnem 1,25 fegyver jut egy lakosra, vagyis több mint 400 millió legálisan tartott lőfegyver van közkézen, ehhez a számhoz a szakértők 8-10 millió illegálisan tartott lőfegyvert szoktak hozzátenni, bár egyes szakértők szerint ez könnyen lehet akár duplája is.

Az óceán túlsó oldalán a „fegyverkultúra” teljesen a társadalom részét képezi, az alkotmányban rögzített joghoz a állampolgárok annak ellenére ragaszkodnak, hogy csak 2023-ban 134 tömegese lövöldözés volt az országban. A lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma ennek a többszöröse. Szakértők szerint a bűncselekményekre reagáló fegyverpárti oldal azáltal, hogy még több fegyvert szeretne az utcákra, felfegyverezve minden tanárt, csak tovább csavarna az amúgy is egyre rémisztőbb erőszakspirálon.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban