Na hlavný obsah

Borrell felszólította a tálib vezetést, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a nők és lányok jogait korlátozó intézkedéseket

A tálibok megtiltották az afganisztáni nőknek, hogy ENSZ-szervezeteknél dolgozzanak.

Borrell felszólította a tálib vezetést, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a nők és lányok jogait korlátozó intézkedéseket
Kabuli utcakép a tálibok hatalomátvétele után. Foto: TASR/AP

Az EU megdöbbenéssel értesült arról, hogy a tálibok úgy döntöttek, megtiltják az afganisztáni nőknek, hogy ENSZ-szervezeteknél dolgozzanak – hívta fel a figyelmet Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Borrell szerint a tálib vezetés döntését több korábbi olyan intézkedés előzte meg, melyek az afgán nők és lányok jogait korlátozták és egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozták őket.

„Ez az intézkedés életveszélyes következményekkel jár, mivel a nők munkától való eltiltása gátolja a humanitárius segélyek, az alapvető szükségletek és szolgáltatások nyújtását az afgán lakosság nagy részének“ – figyelmeztetett.

A főképviselő felszólította a tálib vezetést, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a tilalmakat, és biztosítsák a nők és lányok egyenlő jogait a társadalom és a gazdaság minden területén.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban