Na hlavný obsah

Megemelték a terrorkészültség szintjét Észak-Írországban

Az MI5 értékelése szerint nagy a valószínűsége annak, hogy terrortámadás következik be.

Megemelték a terrorkészültség szintjét Észak-Írországban
Foto: Katie Chan/Creative Commons

Megemelték a terrorkészültség szintjét Észak-Írországban: a fenyegetettség a korábbi értékelés szerint közepes volt. Ezt emelték most egy szinttel, ami azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége egy terrortámadás bekövetkezésének.

A döntést az MI5 egy hónappal azt követően hozta meg, hogy egy maszkos fegyveres többször meglőtt egy rendőrtisztet Omagh-ban. John Caldwell nem volt szolgálatban a támadás idején, egy ifjúsági focicsapat edzését követően, amelyen a fia is részt vett. Továbbra is kórházban ápolják, az állapota kritikus, de stabil. A gyilkossági kísérlettel összefüggésben 13 embert tartóztattak le eddig. A támadást az Új IRA nacionalista terrorista csoport vállalta magára.

Chris Heaton-Harris, a brit kormány Észak-Írországért felelős minisztere a döntés közlésekor azt írta: „emberek egy kis csoportja továbbra is eltökélt abban, hogy kárt tesz a közösségeinkben politikailag motivált erőszakos tettekkel”. Egyben arra kérte az észak-íreket, hogy ne rémüljenek meg, de maradjanak éberek. (hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban