Na hlavný obsah

Zelenszkij váratlan látogatása az ostromlott Bahmutnál: „A győzelem a legfontosabb“

Kitüntetéseket adott át a várost védő tüzérségi egység tagjainak.

Zelenszkij váratlan látogatása az ostromlott Bahmutnál: „A győzelem a legfontosabb“
Az ukrán elnök Donyeckben, egy Bahmut közeli katonai álláson Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

A keleti fronton, az oroszok által hónapok óta támadott Bahmut körzetében tett meglepetésszerű látogatást az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij kitüntetéseket adott át a várost védő tüzérségi egység tagjainak.

„Sok pusztítást láttam ma a környéken. De a legfontosabb a győzelem, utána mindent újjá fognak építeni“ – mondta az ukrán elnök a látogatásról közzétett videón. Egy katonai kórházat is felkeresett a donyecki régió katonai kormányzójával.

A város már hónapok a háború középpontja, mivel az orosz erők a jelek szerint itt próbálják meg újjáéleszteni a keleti hadjáratukat. Főként a Wagner zsoldossereg tagjai harcolnak Bahmutért, állításaik szerint már a térség 70 százalékát elfoglalták.

Zelenszkij látogatása idején is folytak az orosz támadások ukrán városok ellen, Kijev közelében és Zaporizzsjában legalább nyolc ember halt meg. Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy 16 drónt lőtt le, de öt másik átjutott.

A brit katonai hírszerzés szerint egy ukrán ellentámadás Bahmuttól nyugatra valószínűleg enyhíti a városba vezető fő utánpótlási útvonalra nehezedő nyomást. London úgy látja, hogy így a város elleni orosz támadás elveszítheti eddigi „korlátozott lendületét“.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban