Na hlavný obsah

Ukrajnába érkezett Joe Biden amerikai elnök

Az amerikai elnök orosz megszállás óta első alkalommal utazott el a Kijevbe.

Ukrajnába érkezett Joe Biden amerikai elnök
Foto: TASR/AP

Váratlanul Ukrajnába utazott Joe Biden amerikai elnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon. Biden az orosz megszállás óta első alkalommal utazott a kelet-európai országba, annak ellenére, hogy korábbi hivatalos programja szerint háromnapos lengyelországi látogatáson venne részt.

A The New York Times értesülései szerint Biden vonattal érkezett Ukrajna fővárosába, Kijevbe, a látogatás pedig biztonsági okok miatt volt egészen mostanáig titokban tartva. Az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy Ukrajna további félmilliárd dollár értékű katonai támogatásra számíthat, emellett pedig várhóan bővítik majd az Oroszország ellen a katonai megszállás miatt bevezetett szankciók listáját.

Biden szerint fontos, hogy az orosz invázió évfordulóján az ukrán elnök az országban tartózkodjon, emellett pedig hozzátette, világossá kell tenni, hogy Amerika továbbra is támogatja majd a megszállt országot. Végezetül elmondta, bár vannak nézeteltérések az Egyesült Államok Kongresszusában, mind egyetértenek Ukrajna támogatásának fontosságáról.

Az elnökkel együtt utazó újságírók információi szerint Joe Bidem azóta elhagyta Kijevet, miután ötórás tartózkodása során lerótta tiszteletét az országot védő ukrán hadsereg elhunyt tagjai előtt, valamint találkozott a fővárosban található amerikai nagykövetség tagjaival.

(denník, skynews, guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban