Na hlavný obsah

A front teljes hosszában mozgásba lendült az orosz hadsereg

Lassan bontakozik ki az új orosz ellenoffenzíva, az orosz erők leginkább a luhanszki terület települései mentén Szvatove - Kreminna vonalon értek el eredményeket, de tulajdonképpen a teljes ukrajnai front hosszában megnövelték akivitásukat.

A front teljes hosszában mozgásba lendült az orosz hadsereg
Egy ukrán katona Bahmut város közelében, 2023. február 11-én Foto: Yevhenii Zavhorodnii / Reuters

Oroszország továbbra is Bahmut városára koncentrál a legjobban, február 14-re gyakorlatilag már három irányból ostromolják a várost. A Wagner csoport Bahmut alatt és a város környékén vívott harcokban gyakorlatilag teljesen kivérzett és a háború megindulásakor fennálló állományának nagyrészét, de leginkább a későbbi mobilizációk során toborzott katonák jelentős részét elveszítette. Ennek ellenére a Bahmut körüli támadó manőverek témadó élét még mindig ez az alakulat adja, ugyanakkor a város bekerítésére tett műveletek keleti szárnyán már orosz reguláris erők kénytelenek átvenni a front több szakaszát is a „zsoldosoktól”.

Oroszország összevonta repülőit az ukrajnai határ közelében, ami alapján a nyugati hírszerző szervezek az orosz offenzíva további kiterjesztésére, intenzitásának növelésére számítanak. Az orosz hadvezetésen belül ugyanakkor vita folyik arról, hogy tovább erőltessék-e a mozgósítást.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban