Na hlavný obsah

A belügyminisztérium december 20-i hatállyal megszünteti a jókúti sátortábort

Az országban engedély nélkül tartózkodó személyek számának folyamatos csökkenése és a tél beállta a fő oka ennek.

Sátortábor, Jókút (Kúty)
Foto: TASR

A Szlovák Köztársaság területén engedély nélkül tartózkodó személyek számának folyamatos csökkenő tendenciája és a tél beállta a fő oka annak, hogy a Kútyban lévő sátortábort bezárják.  Eredetileg 16 sátrat és a vasútállomás területén lévő posta épületét használták szükségszállásként.

„December 20-án, kedden megkezdődött a szükséghelyztebne elszállásoltak fokozatos kiköltöztetése, valamint a sátrak és a berendezési tárgyak szanálása. Ezt követően a többi technikai berendezést is eltávolították, hogy a sátortábor legkésőbb a hét végére teljesen lebontásra kerüljön“ – magyarázza Michaela Kaňová, a válságkezelési részleg főigazgatója.

Azoknak a személyeknek, akik engedély nélkül tartózkodnak a Szlovák Köztársaság területén, lehetőségük van arra, hogy a migrációs hivatal kőépületeiben, Szarván (Rohovce) és Opatovská Nová Ves lakótáboraiban tartózkodjanak, miután regisztráltak az idegenrendészet osztályain, és a nonprofit szervezetekkel együttműködve elvégezték az első egészségügyi vizsgálatot.

„Legfeljebb 7 napig tartózkodhatnak majd ezekben a létesítményekben, és ez idő alatt lehetőségük lesz nemzetközi védelemért folyamodni. Ellenkező esetben kénytelenek lesznek elhagyni a bentlakásos táborok területét. Egyértelmű, hogy a többség folytatni fogja a kezdeti erőfeszítéseit, hogy elérje Nyugat-Európát. A belügyminisztérium részéről ez a maximális segítség, amit a jogszabályok értelmébenl nyújtani tudunk“ – tette hozzá Ján Orlovský, a belügyminisztérium Migrációs Hivatalának igazgatója.

A Mareena nevű nonprofit szervezet szintén készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a Szlovák Köztársaság területén engedély nélkül tartózkodó személyek szállításában és lokalizálásában.  

A rendőrség továbbra is fokozza járőrözési és operatív tevékenységét az embercsempészet és az illegális migráció elleni küzdelemben. Az ellenőrzéseket a vonatokon és a közúti összeköttetéseken végzik, nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is. A rendőrök felügyelhetik az érintett személyek Kútyból a Migrációs Hivatal létesítményeibe történő átszállítását is.

A sátortáborban december 20-án, kedden reggel a létszám 9 fő volt, a legnagyobb migrációs nyomás idején, október végén 160 embernek biztosítottak szállást.

(MV SR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban