Na hlavný obsah

A Kreml azt állítja, hogy nem tárgyal Kijevvel a karácsonyi vagy újévi fegyverszünetről

Az oroszok szerint a fegyverszünet elfogadásához, először Kijevnek kell elfogadnia az új területi realitásokat.

A Kreml azt állítja, hogy nem tárgyal Kijevvel a karácsonyi vagy újévi fegyverszünetről
Kreml, Moszkva. Foto: szabadeuropa.hu

Moszkva semmilyen javaslatot nem kapott Kijevtől az ukrajnai harcok leállítására a közelgő ünnepi időszakban – közölte szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az AFP ügynökség jelentése szerint. „Nem, senkitől nem érkezett javaslat, és ilyen téma nincs napirenden“ – válaszolta Peszkov arra az újságírói kérdésre, hogy Oroszország abbahagyja-e a harcot karácsonykor vagy újévkor.

A Kreml kedden már elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök karácsonyi békejavaslatát, amely az orosz csapatok kivonását is magában foglalta. „Jönnek az ünnepek, amikor emberek milliárdjai ünnepelnek szerte a világon: a Gergely-naptár karácsonya, az újév, a Julián-naptár karácsonya. Ez az az idő, amikor a normális emberek a békére gondolnak, nem pedig az agresszióra“ – indokolta javaslatát az ukrán államfő.

A Kreml szerint azonban Kijevnek először el kell fogadnia az új területi „realitásokat“. Moszkva közlése szerint ide tartozik az általa – a nemzetközi joggal ellentétesen – annektált négy ukrajnai régió. Az annekciót a világon egyedüliként Észak-Korea ismerte el.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban