Na hlavný obsah

Egyre nagyobb nehézségeket okoz Ausztriában a menekültkérők elszállásolása

Már a fehér sátrak is megteltek.

Egyre nagyobb nehézségeket okoz Ausztriában a menekültkérők elszállásolása

Jogvédő szervezetek éles kritikáját váltották ki Ausztriában a menekültek és migránsok számára felállított fehér sátrak. A sátrakra a megnövekedett forgalom miatt van szükség, a hatóságok ugyanis már nem rendelkeznek elegendő épülettel. Jelenleg már indiai, marokkói és tunéziai személyek is megpróbálnak a menekültstátusz megszerzésével, noha erre nagyon kevés esélyük van.

Elhelyezésük egyre nagyobb nehézségeket okoz Ausztriában. Egy-egy sátorban száznál is több személy kénytelen lakni. Jogvédő civil szervezetek a múlt héten nyílt levélben kérték a kormányt, hogy teremtsen számukra méltóbb körülményeket. Ezzel ellentétes véleményen van az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt, amely szerint a 2015-ös évhez hasonló válság alakulhat ki, ha Ausztria nem szigorít a menekültsátusz odaítélésének feltételein.

Az osztrák belügyminiszter, Gerhard Karner igyekezett lenyugtatni a kedélyeket. Ígéretet tett, hogy további alternatív lehetőségeket keresnek a menedékkérők elszállásolására. A jövőben erre akár a rendőrség épületeit is felhasználhatják. Január óta több mint 70 000 személy kért menekültstátuszt Ausztriában, és ezen kívül több ezer, ukrajnai menekültet is befogadott nyugati szomszédunk.

(tasr, euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban